Pages

Meatless Monday || שני טבעוני

I love pickles of all kinds, but my favorite is pickled lemon. Actually, when I used to live with my parents you could find a jar with pickles in the refrigerator most of the year.
When I grew up and moved out I've realized how little it takes to make pickles and what a great taste it adds to every dish, sandwich or salad.
In that time of the year you can find perfect tiny lemons for this. (you can also use regular size lemons).

You'll need:
  • 1.5 Kg tiny lemons
  • Grounded salt
  • Paprika
  • Ground dried chili pepper (optional)
  • One large sterilized jar
Wash all lemons, and let it dry. Cut the lemon into half, take out the pits, dip the lemons in the salt-paprika-chili mixture and in the jar. Close the jar and wait for few about 3 weeks, turn the jar upside down every few days. The lemons juice will secrete and thicken.




אני אוהבת חמוצים ללא אפליה, אבל אהבתי האמיתית היא לימון כבוש. למעשה כשעוד גרתי עם ההורים שלי, תמיד היתה במקרר צנצנת לימון כבוש ודווקא בילדות זה לא היה להיט בצלחת שלי.
כשעברתי לגור לבד, הבנתי כמה מעט מאמץ דרוש בשביל להכין לימון כבוש ואיך זה משדרג כל תבשיל, סנדביץ או סלט.
זה בדיוק הזמן בשנה למצוא לימונים זעירים שמושלמים לתפקיד. (אפשר גם עם לימון רגיל).

מצרכים:


  • 1.5 ק"ג לימון זעיר
  • מלח גס
  • פפריקה
  • צ'ילי חריף גרוס
  • צנצנת גדולה, מעוקרת.
שוטפים את הלימונים ומייבשים אותם היטב, חוצים לחצי, מוציאים חרצנים, כל חצי טובלים בתערבת מלח-פפריקה-צ'ילי וישירות לצנצנת. לסגור את הצנצנת היטב ולתת לה לעמוד כשלושה שבועות, להפוך כל כמה ימים. ככה שפעם היא על הבסיס ופעם על המכסה. תוך מספר ימים הלימונים יפרישו את הנוזלים ומכאן הכל יהיה טוב יותר :)
 

Green beans and pickled lemon
    • 500gr of washed green beans
    • 2tbsp of olive oil
    • 2-4 garlic cloves (depends on your taste) 
    • 8 pieces of pickled lemons
On heated pan, add olive oil and chopped garlic. after 2-3 minutes add the green beans and toss for 8-10 minutes, chop the pickled lemons to tiny pieces and add it to the pan for few more minutes. 






שעועית ירוקה מוקפצת עם לימון כבוש

  • שקית שעועית ירוקה קפואה או כמות שווה של שעועית טריה
  • שתי כפות שמן זית
  • 2-4 שיני שום קצוצות
  • 8-10 חתיכות לימון כבוש מוכן


לחמם מחבת עם שמן זית, להוסיף שום, להקפיץ כשתי דקות, להוסיף שעועית ולהקפיץ עוד 8 דקות, לחתוך את הלימון כבוש לרצועות, להוסיף לשעועית לעוד 2 דקות וזה מוכן.




5 comments:

  1. This looks yummy, love green beans, they are my fave

    www.girllilikoi.com

    ReplyDelete
  2. looks so yummy! must try this!:) thank you so much for your comment dear:)) keep in touch:)) happy week!

    Leonor
    thesparklinglemon.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. awesome photos )
    kisses!




    Angela Donava

    ReplyDelete
  4. so yummy n lovely blog ! xoxo

    Emma!
    designer eyeglass frames giveaway on My Face Hunter coming soon!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...