Pages

Corn soup || מרק תירס

מזמן לא פירסמתי מתכון, כי לא הכנתי משהו מיוחד  uכשכבר כן הכנתי, זה נאכל לפני שהספקתי לצלם. אבל יש לי פיצוי הולם! המון זמן בא לי להכין מרק תירס ויזה מתכון מנצח וצימחוני שבקלות יכול להיות טבעוני. מעט מאמץ והרבה טעם.
It's been few weeks since I last posted a recipe,but it's mostly a fashion blog. Other than that I didn't cook anything special and when I did, it was over before I had the chance to take pictures. But this corn soup is SO good & easy, veggie or vegan. For the English part click here.
מצרכים:
  • חבילת תירס סנפרוסט 800 גרם או 2 קופסאות תירס משומר מסונן
  • 4-5 שיני שום
  • כף סוכר (רק אם אתם משתמשים בסנפרוסט, כי התירס משומר כבר מתקתק)
  • 3 כפות סויה (אני הוספתי גם כפית סויה שחורה שהיא סמיכה ועשירה יותר, לא חובה)
  • שמן שומשום 
  • מלח פלפל
  • ביצה 
  • כוסברה/בצל ירוק לקישוט
אופן ההכנה:
  1. בסיר מביאים את התירס לרתיחה ב2.5 ליטר מים, מסננים ושומרים את המים בצד בהם התבשלו התירסים.
  2. שני שליש מכמות התירס טוחנים כעשרים שניות עם שיני השום
  3. את השליש הנוסף של התירס טוחנים ממש ל2-3 שניות
  4. מחזירים את כל התירס לסיר עם המים מוסיפים את הסוכר, סויה, שמן שומשום (ממש מעט, כחצי כפית), מלח ופלפל (מי שאוהב אבקת מרק, מוזמן להוסיף) ומבשלים כעשרים דקות על אש בינונית
  5. שוברים את הביצה לתוך כלי או כוס, מערבבים היטב ושופכים באיטיות לסיר תוך כדי ערבוב מבשלים עוד 10 דקות, טועמים מתקנים טעם ומגישים עם כוסברה קצוצה או בצל ירוק.


Ingredients:
  • Frozen corn 800gr or 2 corn cans (without the liquids)
  • 4-5 cloves of garlic
  • 1 tbsp sugar (only if you use frozen corn, that canned corn is usually sweet)
  • 3 tbsp of soy (I also added 1 tsp of black soy sauce)
  • Sesame oil (0.5 tsp)
  • Salt and pepper
  • Beaten egg (Just skip this part if you want the vegan version)
  • Cilantro / green onion chopped


Preparation:

  1. Bring corn with ~2.5 liters of water to boil, drain and reserve the water (you'll use it for the soup).
  2. Blend two third of the corn for ~20 seconds with the garlic cloves.
  3. Blend the other third of the corn millers just 2-3 seconds.
  4. Return the corn to the pot with water, add the sugar, soy, sesame oil (just a little, about half a teaspoon), salt and pepper and cook for twenty minutes over medium heat.
  5. Gradually add the beaten egg while stirring. Cook for 10 minutes and serve with chopped cilantro or green onions.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...