I wanted to try the new yeast flour by Osem, and also bake sweet cheese pastry. I usually mix few recipes until I find the perfect one.
Here it is:
For the dough:
500gr all purpose flour
9gr dry yeast (ignore it if you use yeast flour)
60gr sugar
1 egg
1 egg yolk
100gr soft butter
200gr sour cream
pinch of salt
1 tsp vanilla extract
a bit of lemon\orange zest
Sweet cheese:
500gr Tuv taam Cheese \ Ricotta (any soft, white, light, un-salted cheese will work).
2 tbsp sugar
1 tbsp flour
1 tsp vanilla extract
lemon zest
1 egg
2 egg yolk
(you can add dark\white chocolate, wild berries, dried cranberries)
* Scrambled egg before baking and sugar powder before serving :)
Making the dough:
- Mix all together and knead for 10-15 minutes. Leave it covered in a ball until it doubles it size (If you're using the mixed yeast flour, it will take longer). In the winter I put it in the oven on ~40c.
- When the dough is ready, Set the oven to 180°c.
- Cut it into 2 pieces, roll out the first to big square (I like thick dough so its around 30cm*30cm) and cut to 16 squares.
- Filling: Mix all together and keep in the refrigerator until filling.
- For filling direction look at the photos.
- Spread a bit of scrabled egg before baking and into the oven for 15-20 (depends on your oven, wait for the golden brown color)
- Cool the pastries on a wire rack and when cool enough, sprinkle with powder sugar if preferred.
*Not a fan of sweet cheese? You can use Nutella instead.
רציתי לנסות את הקמח החדש של אוסם (קמח מעורב עם שמרים) ועל הדרך להכין גביניות. אני בד"כ מערבבת מתכונים וזה המתכון שמרים המנצח.
לבצק:
500 גרם קמח
9 גרם שמרים יבשים (במידה ואתם לא משתמשים בקמח שמרים)
60 גרם סוכר
ביצה
חלמון
100 גרם חמאה רכה
200 גרם שמנת חמוצה (גביע)
קורט מלח
כפית תמצית וניל
גרידת לימון או תפוז
למילוי:
500 גרם גבינת טוב טעם או ריקוטה
שתי כפות גדושות סוכר
כף קמח
ביצה
שני חלמונים
כפית תמצית וניל
גרידת לימון
(אפשר להוסיף שברי שוקולד לבן או מריר או חמוציות או פירות יער)
ביצה טרופה לפני האפיה ואבקת סוכר לפיזור אחרי האפיה.
הוראות הכנה:
ביצה טרופה לפני האפיה ואבקת סוכר לפיזור אחרי האפיה.
הוראות הכנה:
- לערבב את כל החומרים יחד, ללוש כ10-15 דקות ולהתפיח עד שהבצק מכפיל את נפחו (אם השתמשם בקמח שמרים, דעו שלוקח לו יותר זמן לתפוח).
- בחורף אני מתפיחה בתנור מכוון לכ-40°c מעלות.
- הבצק הוכפל? חממו תנור ל-180°c חלקו ל-2 רדדו את הראשון למלבן לפי העובי שאתם אוהבים את הגביניות, אני אישית אוהבת בצק דק (כ- 30ס"מ*30ס"מ). חתכו ל16 ריבועים.
- הכנת המילוי: לערבב הכל יחד (אם החלטתם להוסיף שוקולד, תקצצו אותו).
- לאופן מילוי הסתכלו בתמונות.
- מרחו ביצה טרופה והכניסו לתנור ל15-20 דקות (שימו לב מתי הן זהובות).
- צננו את הגביניות על רשת והבזיקו אבקת סוכר אם אתם מספיקים לפני שחוטפים אותן :)
* I took the Idea for the filling with white chocolate from oogio.net
It was very Tasty !!!
ReplyDeleteרונה, את גאון!
ReplyDeleteוזהו, הגביניות שלך לקחו ממני את היכולת לכתוב משהו מעבר לזה...ממממ....יאמי!
תמונות מהממות!
ReplyDeleteבלוג מושלמי! <3
ReplyDeleteHiii
ReplyDeletei just look you blog! and i very happy to find a blog form Israel about fashion and recipes! im from Brasil but i live here in Israel now!